Mazurek z mlekiem w proszku

4.49 (171 ocen)

Uwielbiam smak mleka w proszku dlatego w tym roku postanowiłam upiec na Święta taki mazurek. W przygotowaniu jak zwykle pomagała mi Oliwka, której dziełem są te mini mazurki. Ciasto wyszło niezwykle chrupiące a masa miała wspaniały mleczno-migdałowy smak.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szkl mąki krupczatki
    kostka zimnego masła
    1/4 szkl cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko

    Masa z mleka w proszku:
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl cukru
    1 szkl mleka w proszku
    14 dag masła

    Dodatkowo:
    skórki kandyzowane
    orzechy, migdały
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na natłuszczonej blaszce (śr. 30cm). Z reszty ciasta formować małe kuleczki i układać w koło. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec ok 20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 2. Masa: mleko, cukier, masło podgrzewać w rondelku do czasu rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i wylać na ostudzony spód mazurka. Gdy masa lekko przestygnie dowolnie udekorować. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Ciasta wystarczy spokojnie na dużą blaszkę (24x36cm). Ja z nadwyżki upiekłam 4 małe mazurki w foremkach na mini tarty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Mąka Migdały Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować