ciasteczka z krupczatki

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te ciasteczka upiekłam z córeczką, która bardzo lubi pomagać mi w kuchni. Nadają się do codziennej herbatki jak i na świąteczny stół.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 3 blachy ciasteczek:

    2 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
    4 surowe żółtka
    250 g masła
    2 łyżki wódki
    szczypta soli
    marmolada lub masa do przełożenia
    lukier
    ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Ciasteczka z krupczatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać sól, surowe żółtka, masło i ugotowane żółtka starte na tarce. Wlać wódkę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki żeby się schłodziło przez godzinę. Następnie rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec w 200*C do zrumienienia. Wystudzone ciasteczka smarować nadzieniem, sklejać po dwa i dekorować.

Porady

Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier i marmolada są słodkie. Nadają się do dłuższego przechowywania a najlepiej smakują na drugi dzień po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować