Ciasto z nutami likieru - słony karmel

4.82 (17 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie , smaczne ciasto ze sporym dodatkiem likieru - słony karmel :) Doskonałe do kawy czy herbaty na deser w gronie rodziny czy znajomych :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek - u mnie wiejskie
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    3 budynie o smaku słony karmel - każdy 35 g
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa :
    1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
    4 łyżki cukru pudru
    1 szklanka likieru - słony karmel
    3 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki wrzącej wody
    5 łyżek wody mineralnej
    Masa mleczna :
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka 3,2%
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    200 g masła
    2 szklanki mleka w proszku
    Polewa :
    100 g czekolady deserowej
    5-6 łyżek mleka
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 29 cm .
    3 sezamki - połamane
    3/4 szklanki zaparzonej herbaty
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.82 (17 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Biszkopt Ciasto z kremem

Ciasto z nutami likieru - słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z nutami likieru - słony karmel 1. Białka ze szczyptą soli ubijam na puch , ciągle miksując dodaję cukier , żółtka . Do puszystej masy dodaję mąkę zmieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia , mieszam do połączenia składników . Masę przekładam do blaszki , piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni .
    Ciasto studzę , przekrawam na dwa placki , jeden wkładam do blaszki , nasączam połową herbaty zmieszaną z cukrem .
  • Ciasto z nutami likieru - słony karmel 2. Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , po dziesięciu minutach zalewam wodą wrzącą , mieszam , studzę , dodaję do likieru mieszam .
    Twaróg miksuję z cukrem , ciągle miksując dodaję likier z żelatyną , miksuję na puszystą masę , przekładam na przygotowany placek , nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam . Placek skrapiam pozostałym ponczem , wstawiam do lodówki na około godzinę .
  • Ciasto z nutami likieru - słony karmel 3. Cukier , cukier z wanilią i mlekiem doprowadzam do zagotowania , studzę .
    Masło ubijam na puch , ciągle miksując dodaję wystudzona masę mleczną , miksuję , dodaję mleko w proszku , miksuję .
    Puszystą masę wykładam na przygotowane ciasto , wyrównuję , wstawiam do lodówki .
  • Ciasto z nutami likieru - słony karmel 4. Czekoladę roztapiam z mlekiem , lekko studzę , polewam ciasto , robię mazaje po cieście .
    Ciasto posypuję pokruszonymi sezamkami , wstawiam do lodówki na około dwie godziny :)

Porady

Ja ciasto trzymam w lodówce , wyjmuję tylko przed krojeniem i podaniem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować