Ciasto z nutami likieru - słony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubijam na puch , ciągle miksując dodaję cukier , żółtka . Do puszystej masy dodaję mąkę zmieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia , mieszam do połączenia składników . Masę przekładam do blaszki , piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni .
Ciasto studzę , przekrawam na dwa placki , jeden wkładam do blaszki , nasączam połową herbaty zmieszaną z cukrem .
2.Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , po dziesięciu minutach zalewam wodą wrzącą , mieszam , studzę , dodaję do likieru mieszam .
Twaróg miksuję z cukrem , ciągle miksując dodaję likier z żelatyną , miksuję na puszystą masę , przekładam na przygotowany placek , nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam . Placek skrapiam pozostałym ponczem , wstawiam do lodówki na około godzinę .
3.Cukier , cukier z wanilią i mlekiem doprowadzam do zagotowania , studzę .
Masło ubijam na puch , ciągle miksując dodaję wystudzona masę mleczną , miksuję , dodaję mleko w proszku , miksuję .
Puszystą masę wykładam na przygotowane ciasto , wyrównuję , wstawiam do lodówki .
4.Czekoladę roztapiam z mlekiem , lekko studzę , polewam ciasto , robię mazaje po cieście .
Ciasto posypuję pokruszonymi sezamkami , wstawiam do lodówki na około dwie godziny :)
Porady
Ja ciasto trzymam w lodówce , wyjmuję tylko przed krojeniem i podaniem :)
Komentarze