Babka wiśniowa z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekka, miękka i wspaniała w smaku

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    100 gramów masła
    100 gramów cukru
    Ekstrakt waniliowy
    1 łyżka proszku do pieczenia
    Niepełna szklanka wiśni
    50 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
    Szczypta soli

    Dodatkowo:
    Bułka tarta i masło do formy, cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka wiśniowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiam masło, zostawiam do przestudzenia.
    Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę razem z solą, następnie dodaję żółtka i cukier, delikatnie mieszam masę. Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia, dodaję wanilię i przestudzone masło. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
    Wiśnie dryluję, razem z czekoladą dodaję na sam koniec do masy, mieszam jeden raz.
    Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, piekę je przez 45 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować