Wielkanocna babka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam babkę z kawałkami czekolady, z lukrem oraz owocami kandyzowanymi.
Babka prosta ,szybka w przygotowaniu, delikatna ,wilgotna , a przede wszystkim bardzo smaczna.
Babkę polecam na wielkanocny stół i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna pełne 2 szkl,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    jajka duże 2 szt.( lub 3 małe),
    cukier 1/2 szkl,
    cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    mleko około 1,5 szkl,
    olej 1/3 szkl,
    dodatkowo;
    czekolada deserowa 100 g,(może być mleczna),
    lukier ,
    owoce kandyzowane do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Jajko

Wielkanocna babka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocna babka z czekoladą 1. Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać razem.
    Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać mleko, olej, dodać suche składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę.
    Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy delikatnie wymieszać.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułą tartą foremki na babkę.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.
    Po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąc z foremki , polać lukrem i udekorować mieszanką owoców kandyzowanych.

    Czas przygotowania około 30 minut + czas pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować