Babka Orzechowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W soczystej a za razem delikatnym kawałku ciasta czuć chrupiące orzechy…Smaczna i bardzo szybka do wykonania Babka Orzechowa

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    150g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich ( mogą być laskowe)
    Tłuszcz do formy
    Odrobina bułki tartej do oprószenia formy
    Do udekorowania: według uznania polewa czekoladowa czy cukier puder
    Polewa:
    ¼ margaryny
    1 łyżka kakao gorzkie
    1 łyżka cukru
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka Orzechowa 1. Całe jajka miksuje z cukrem ( aż do białości) następnie dodajemy przesiane mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy orzechy ( ciut zostawiamy do dekoracji na polewie), na koniec powoli dodajemy cały czas miksując gorącą roztopioną margarynę. Następnie gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej formy babki i oprószonej bułką tartą.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 – 50 min w temp. 175 st. z termoobiegiem.
    (do suchego patyczka).
    Upieczoną babkę udekorować polewą lub cukrem pudrem.
  • polewa 2. Polewa: wszystkie składniki do rondelka i na lekkim ogniu cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy.. gdyby zaczęło się rozwarstwiać tłuszcz wyłączyć ogień i dodać parę kropel zimnej wody cały czas mieszając niezawodny sposób na polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować