Babka orzechowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Średni

Babka orzechowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jest niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją czekoladą lub dowolnie ozdobić. Jeśli jednak ciasto będziemy podawać dzieciom, należy spirytus zastąpić sokiem jabłkowym. Babka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy dobrze nasiąknie.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 200g mielonych orzechów laskowych
    100g posiekanych orzechów laskowych
    275g miękkiego masła
    175g cukru
    1 opakowania cukru waniliowego
    4 jajka
    150g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    5 łyżek spirytusu do nasączenia babki
    3 łyżki konfitury (u mnie różana, może być dowolna, gładka)
    1 łyżka spirytusu do konfitury

    Polewa
    1/4 margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

    Masło
    Mąka
    Ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone i posiekane orzechy prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając. Odstawiamy
    Masło ucieramy na gładką masę. Po czym powoli, małymi porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy na gładką, jednolitą masę. Następnie wbijamy kolejno jajka, każde po około minucie ucierania poprzedniego.
    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodajemy do masy maślanej stopniowo, dokładnie mieszając.
    Formę smarujemy masłem i obsypuje mąką. Przekładamy ciasto do formy, pieczemy około 50minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Po upieczeniu, studzimy na kratce kuchennej.
    Następnie babkę gęsto nakłuwamy drewnianą wykałaczką i nasączamy babkę spirytusem.
    Konfiturę łączymy ze spirytusem (jeśli nie jest gładką miksujemy i przecieramy przez sitko). Następnie przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Przygotowaną konfiturą smarujemy babkę i odstawiamy do wystygnięcia.
    Na koniec przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki polewy podgrzewamy, uważając by ich nie zagotować, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polewamy ciepłą polewą i dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować