Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klasyka na polskich stołach. Babka i do kawki i do herbaty i do szklanki mleka.

  • 60 min

Składniki:

  • forma z kominkiem średnicy 25 cm

    20 dkg cukru
    20 dkg miękkiego masła
    6 jajek (osobno żółtka i ubite białka)
    cukier waniliowy
    20 dkg mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 175°C.
    Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodawać po kawałku masło i ucierać aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż każde dobrze się wmiesza. Dodać cukier waniliowy. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać łyżką ubite białka. Formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką. 2/3 ciasta wlać do formy, a do reszty pozostałej w misce dodać kakao i wymieszać łyżką. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i lekko wymieszać patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Piec 45 - 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować