Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na szybkich obrotach na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier.
Na koniec dodajemy po jednym żółtku i zmniejszamy obroty na najmniejsze.
Miksując na mniejszych obrotach miksera dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dalej ubijając dodajemy stopniowo olej i mleko.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń, a do drugiej kakao. Formę z kominem 28 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto możemy również upiec w keksówce.
Ciasto wykładamy łyżką na przemian jasne, ciemne.
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach góra dół, do suchego patyczka.
Komentarze