Babka keksowa

4.91 (205 ocen)

Każdy z nas zna keksa. Choć w moim domu nie pojawiał się tradycyjnie w Święta, postanowiłam to zmienić.

Składniki:

  • Babka:
    3/4 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    250g margaryny
    2 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka L (osobno żółtka i białka)
    400-500gkandyzowanych owoców, u mnie: 200g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g wiśni kandyzowanych

    Lukier:
    200g cukru pudru
    gorąca woda
    100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
Wystaw ocenę:

4.91 (205 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka keksowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.

  • 2. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.
  • 3. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników.
  • 4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • 5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
  • 6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować