Lekka, puszysta babka na białkach, oblana delikatną białą czekoladową polewą. Jest to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę, rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
7 białek
440g mąki pszennej
200g cukru
250g masła extra
170ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
100g mieszanki keksowej lub skórki pomarańczowej
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Keksowa babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i przestudzić, a mleko podgrzać do temperatury pokojowej.
2.Mieszankę keksową wymieszać z 2 łyżkami mąki.
3.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodwać partiami cukier, cukier waniliowy i ponownie ubić aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodać rozpuszczone i przestudzone masło, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować mikserem aż do połączenia składników, pod koniec dodać mieszankę keksową i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
4.Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia.
6.Polewa czekoladowa:
Śmietankę wlać do rondelka, zagotować, dodać połamaną na mniejsze części czekoladę i masło. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania konsystencji polewy.
7.Gotową wystudzoną babkę polać polewą czekoladową i posypać mieszanką keksową.
Komentarze