babka keksowa

0 (0 ocen)

babka na wiele okazji, ja robię z nalewka z dzikiej róży. jest pyszna i zawsze wychodzi :)

Składniki:

  • 2 szkl. maki
    5 jaj
    kostka margaryny
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    30 dkg bakalii keksowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek rumowy
    szczypta soli
    20 dkg posiekanych orzechów włoskich
    kieliszek rumu lub dowolnego alkoholu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Babki Desery

Babka keksowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bakalie należy grubo posiekać i skropić rumem lub innym alkoholem. masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. zmiksuj na pulchna masę. ciągle miksując wbijaj kolejno po jednym jajku. dodaj olejek rumowy, wymieszaj.
    mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, razem z bakaliami dodaj do masy maślanej, dokładnie wymieszaj. ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej lub formy na baby. piecz 50 min w temp 170-180 stopni.babkę keksową ostudź i posyp cukrem pudrem.
    smacznego

Porady

ja jako alkohol dodaje nalewkę z dzikiej róży i nadaje jej to ciemny kolor i wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować