Babka kawowo-piernikowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlać wrzątek , dodać amaretto i wymieszać. Dodać żurawinę, przykryć i odłożyć na około godzinę. Po tym czasie odcedzić i ostudzić.
2.Do rondelka przelać mleko, miód, cukier oraz dodać kawę i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia i ostudzić.
3.Orzechy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski przesiać mąkę, orzechy, przyprawę do piernika oraz sodę, wymieszać.
4.Białka oddzielić od żółtek.
Mieszankę z rondelka przelać do miski i dodać suche składniki i wymieszać delikatnie mikserem. Dodawać po jednym żółtku i lekko wymieszać.
5. Białka ubić na sztywno. Porcjami ubite białka dodawać do ciasta i delikatnie wymieszać, żeby piana nie opadła.
6.Żurawinę wymieszac z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta.
7.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką. Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
8.Polewa:
Czekoladę podzielić na małe kawałki i dodać do śmietany i ogrzewać aż się roztopi. Ciepłą polać babkę. Posypać cukrem błyszczącym i zostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Komentarze