Piernikowa babka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Forma na babki kojarzy nam się raczej z innymi świętami - wielkanocnymi ale czy nie wygląda ładnie piernik upieczony w takim kształcie? Sam piernik wyszedł pyszny! Słodki w sam raz, pachnący korzennymi przyprawami :) Miękki zaraz po upieczeniu więc można upiec go nawet na ostatnią chwilę. Można udekorować ją lukrem i śnieżnymi cukrowymi płatkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
    150 g płynnego miodu
    150 g cukru
    3 duże jajka
    300 g mąki pszennej
    3 zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12%
    1 zaokrąglona łyżeczka sody
    2 zaokrąglone łyżeczki przyprawy do piernika
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Babki

Piernikowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić sztywną pianę.
    Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać masło, miód, cukier, żółtka, śmietanę, sodę , przyprawę do piernika i sól, zmiksować na jednolite ciasto. Dodać połowę ubitej piany z białek, wymieszać łyżką. Wyłożyć resztę piany, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. Przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować