Babki gotowane smakują pysznie. Moja tegoroczna przybrała kajmakowy smak. Kajmak jak dla mniej to jeden z podstawowych smaków Wielkanocnych słodkości.
Babkę gorąco polecam , jest delikatna, przyjemnie kajmakowa i pięknie wygląda.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 1 margaryna,
• 0,5 szklanki drobnego cukru ,
• 4 duże jajka,
• 220 gram masy kajmakowej,
• 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
• 0,5 szklanki mąki tortowej,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
• 150 gram czekolady karmelowej,
• 3 łyżki mleka,
• Wiórki czekoladowe wykonane samodzielnie z gorzkiej czekolady,
• Migdały w czekoladzie (jako jajeczka),
• Świeże kwiaty
Dodatkowo:
• Tłuszcz do natłuszczenia formy,
• Mąka do oprószenia formy,
Kajmakowa babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BABKA: Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy mąką.
2.Margarynę ucieramy z cukrem. Do utartych składników dodajemy kolejno po jednym jajku.
3.W dalszej kolejności do masy dodajemy masę kajmakową.
4.Na koniec całość łączymy z mąkami i proszkiem do pieczenia.
5.Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej formy. Formę zamykamy od góry. Wkładamy ją do gotującej wody. Woda powinna sięgać do ok 4/5 wysokości formy. Od góry formę obciążamy, by babka nie wypłynęła. Gotujemy ją pod przykryciem 90 minut. Gotową wyjmujemy i delikatnie wykładamy na talerz. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ostygniętą dekorujemy.
DEKORACJA: W ciepłym mleku rozpuszczamy czekoladę. Płynną polecamy babkę. Z wiórków i migdałów wykonujemy gniazdo. Dodatkowo babkę dekorujemy kwiatami. Podajemy.
Komentarze