Babka kajmakowa idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna. Można polać ją czekoladową lub kajmakową polewą oraz dowolnie ozdobić.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
190g mąki pszennej
90g mąki ziemniaczanej
300g gotowego kajmaku
100g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść płatków migdałowych do posypania ciasta
masło do natłuszczenia formy
Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajmak podgrzać, żeby był płynny, po czym odstawić do ostudzenia.
Białka jajek oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, zmiksować ( ciasto będzie gęste i suche), dodać kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodać pianę z białek, całość zmiksować na najniższych obrotach.
Formę do babki - swoje ciasto upiekłam w dwóch mniejszych formach, natłuścić masłem i wyłożyć do niej ciasto.
Babkę piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka
Gotową, wystudzoną babkę, polać polewą czekoladową lub zimnym, roztopionym kajmakiem i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze