Babka kajmakowa

4.8 (5 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Babka kajmakowa idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna. Można polać ją czekoladową lub kajmakową polewą oraz dowolnie ozdobić.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    5 łyżek cukru
    190g mąki pszennej
    90g mąki ziemniaczanej
    300g gotowego kajmaku
    100g miękkiego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść płatków migdałowych do posypania ciasta
    masło do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Kajmak

Babka kajmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajmak podgrzać, żeby był płynny, po czym odstawić do ostudzenia.
    Białka jajek oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić.
    Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, zmiksować ( ciasto będzie gęste i suche), dodać kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodać pianę z białek, całość zmiksować na najniższych obrotach.
    Formę do babki - swoje ciasto upiekłam w dwóch mniejszych formach, natłuścić masłem i wyłożyć do niej ciasto.
    Babkę piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka
    Gotową, wystudzoną babkę, polać polewą czekoladową lub zimnym, roztopionym kajmakiem i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Mąka Migdały Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować