Babka jogurtowo cytrynowa

  • wyświetlono: 1643 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wilgotna i aromatyczna babka, idealna do porannej kawy. Proste wykonanie w krótkim czasie.

  • 15 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
5 dużych jajek
2,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła
4 duże łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka otarta z 1 cytryny
Szczypta soli
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Babka jogurtowo cytrynowa

  • 1. Wykonanie: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po 1 żółtku, ucierać. Białka schłodzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, i skórką z cytryny, porcjami dodawać do masy, delikatnie mieszać. Na koniec dodać jogurt i ubite ze szczyptą soli białka, wymieszać. Formę natłuścić , wysypać bułką tartą, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni około 60 minut do suchego patyczka. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, oblać ciasto. Dowolnie udekorować, u mnie babka jest posypana perełkami cukrowymi.

Porady

1. do ciasta można dodać dodatkowo kilka kropli olejku cytrynowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w kilka chwilcytrynajogurtzdrowa żywnośćz zeszytu mojej mamy.

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka cytrynowa

Szybka w przygotowaniu babka z...

1

Dodane przez: Michał Dobras

Mleczna babka cytrynowa

Babka ma niezwykły mleczny smak...

Babka

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

pyszna, prosta w przygotowaniu...

babka cytrynowa

Dodane przez: paolineczka

Babka cytrynowa

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne.Babka...

Cytrynowa babka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Cytrynowa babka.

Bardzo puszysta i bardzo pyszna.

babka cytrynowa

Dodane przez: babka w formie

babka cytrynowa

Łatwa do przygotowania, lekka i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE