Babka jogurtowo cytrynowa

4.5 (195 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna i aromatyczna babka, idealna do porannej kawy. Proste wykonanie w krótkim czasie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    5 dużych jajek
    2,5 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag masła
    4 duże łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Skórka otarta z 1 cytryny
    Szczypta soli
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka jogurtowo cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po 1 żółtku, ucierać. Białka schłodzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, i skórką z cytryny, porcjami dodawać do masy, delikatnie mieszać. Na koniec dodać jogurt i ubite ze szczyptą soli białka, wymieszać. Formę natłuścić , wysypać bułką tartą, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni około 60 minut do suchego patyczka. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, oblać ciasto. Dowolnie udekorować, u mnie babka jest posypana perełkami cukrowymi.

Porady

1. do ciasta można dodać dodatkowo kilka kropli olejku cytrynowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować