Wilgotna i aromatyczna babka, idealna do porannej kawy. Proste wykonanie w krótkim czasie.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
5 dużych jajek
2,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła
4 duże łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka otarta z 1 cytryny
Szczypta soli
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do formy
Babka jogurtowo cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po 1 żółtku, ucierać. Białka schłodzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, i skórką z cytryny, porcjami dodawać do masy, delikatnie mieszać. Na koniec dodać jogurt i ubite ze szczyptą soli białka, wymieszać. Formę natłuścić , wysypać bułką tartą, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni około 60 minut do suchego patyczka. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, oblać ciasto. Dowolnie udekorować, u mnie babka jest posypana perełkami cukrowymi.
Porady
1. do ciasta można dodać dodatkowo kilka kropli olejku cytrynowego.
Komentarze