Babka cytrynowa

4.47 (199 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proponuję kolejny przepis na babkę cytrynową. Z dodatkiem oleju jest puszysta, trochę biszkoptowa.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI;
    -5 JAJEK
    -1 SZKL CUKRU
    -1 SZKL MĄKI PSZENNEJ
    -1/2 SZKL OLEJU
    -2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    -2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
    -2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
    -1 ŁYŻKA EKSTRAKTU LUB OLEJKU WANILIOWEGO
    -SKÓRKA Z OTARTA Z JEDNEJ CYTRYNY
    -FORMA KEKSOWA 10X29
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -MĄKI PRZESIEWAMY Z PROSZKIEM DO PIECZENIA
    -ŻÓŁTKA ODDZIELAMY OD BIAŁEK
    -BIAŁKA MIKSUJEMY Z ODROBINĄ SOLI I STOPNIOWO DODAJEMY CUKIER, UBIJAMY GĘSTĄ I SZTYWNĄ PIANĘ
    -DODAJEMY PO JEDNYM ŻÓŁTKU I OLEJ
  • 2. -ZMNIEJSZAMY OBROTY MIKSERA I POWOLI WSYPUJEMY PRZESIANE MĄKI ,SOK Z CYTRYNY ,SKÓRKĘ Z JEDNEJ CYTRYNY I EKSTRAKT WANILIOWY
  • BABKA CYTRYNOWA 3. -CIASTO PRZELEWAMY DO KEKSÓWKI WYSMAROWANEJ MARGARYNĄ LUB MASŁEM I WYSYPANEJ KASZĄ MANNĄ
  • BABKA CYTRYNOWA 4. -PIECZEMY W 180 ST. GÓRA DÓŁ LUB DO SUCHEGO PATYCZKA
  • BABKA CYTRYNOWA 5. -PRZED PODANIEM POSYPUJEMY CUKREM PUDREM
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.38 (171 ocen)

Babka cytrynowa.

To może cię zainteresować