Babka jogurtowo-cytrynowa

  • wyświetlono: 1677 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Puszysta i wilgotna babka o orzeźwiającym cytrynowym smaku.

1dd
  • 10 porcje
  • 75min
  • Łatwy

Składniki

3 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Babka jogurtowo-cytrynowa

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Do masy wlewamy olej, jogurt, dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz budyniem i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabkaświęta wielkanocnebabka cytrynowababka cytrynowo- jogurtowa

Komentarze

Podobne przepisy

babka cytrynowa

Dodane przez: Elwira

Babka cytrynowa

Prosta w wykonaniu babka, o intensywnym...

Babka cytrynowa

Dodane przez: zrobtosmacznie

MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA

Babka jest miękka, wilgotna w środku,...

BABKA CYTRYNOWA

Dodane przez: poezjasmaku

Babka cytrynowa

Proponuję kolejny przepis na babkę...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Cytrynowa babka

Lekka, puszysta babka z wyrazistą...

Cytrynowa babka parzona

Dodane przez: JOANNA 55a

Cytrynowa babka parzona

Jest to najlepsza babka cytrynowa,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kasia2201

Babka cytrynowa

Delikatna i puszysta babka nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE