Babka jogurtowo-cytrynowa

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszysta i wilgotna babka o orzeźwiającym cytrynowym smaku.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    skórka otarta z jednej cytryny
    sok z jednej cytryny
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka jogurtowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Do masy wlewamy olej, jogurt, dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz budyniem i mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować