- 250 g mąki;
- 80 g margaryny lub masła;
- pół szklanki cukru;
- 2 żółtka;
- skórka starta z 1 cytryny;
- łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia;
- łyżeczka (płaska) sody;
- szklanka mocnej herbaty;
- 80 g rodzynek;
- tłuszcz i bułka tarta do formy.
Babka herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut, odcedzić, herbatę przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny.
Utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochę mąki z dodatkami oraz zimną herbatę. Na sam koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (podłużna forma 24 x 11 cm, może być też niezbyt duża forma na klasyczną babkę) i piec przez ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona).
Ostudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Ja bardzo lubię baby w formie mini więc i tym razem taka powstała. Przepis pochodzi z mirabelkowego bloga.
Komentarze