Babka herbaciana

0 (0 ocen)

„Baby, ach, te baby”.

Składniki:

  • - 250 g mąki;
    - 80 g margaryny lub masła;
    - pół szklanki cukru;
    - 2 żółtka;
    - skórka starta z 1 cytryny;
    - łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia;
    - łyżeczka (płaska) sody;
    - szklanka mocnej herbaty;
    - 80 g rodzynek;
    - tłuszcz i bułka tarta do formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut, odcedzić, herbatę przestudzić.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny.

    Utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochę mąki z dodatkami oraz zimną herbatę. Na sam koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką.

    Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (podłużna forma 24 x 11 cm, może być też niezbyt duża forma na klasyczną babkę) i piec przez ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona).

    Ostudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową.

    Ja bardzo lubię baby w formie mini więc i tym razem taka powstała. Przepis pochodzi z mirabelkowego bloga.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

babka

To może cię zainteresować