Babka herbaciana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    - 45 dag mąki pszennej
    - 30 dag brązowego cukru
    - 5 jaj
    - 20 dag masła
    - 1/2 szklanki mleka
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 6 łyżeczek herbaty zaparzonej w 1/2 szklance wody, ja użyłam Rooibos Amore
    - szczypta soli
    - mielona wanilia

    Lukier:

    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżeczki naparu z herbaty, ilość herbaty dawkujemy podczas ucierania cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło ucieramy na gładką masę, można mikserem. Jaja wbijamy do miski, dodajemy wanilie z cukrem i ubijamy wszystko na puszystą masę. Z masłem łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i chłodny napar z herbaty, miksujemy i powoli łączymy z masą jajeczną.

    2. Formę na babkę smarujemy olejem i posypujemy mąką, wlewamy przygotowaną masę. Babkę pieczemy w 190 C, przez czas ok. 60-70 minut. Zanim babkę wyłączymy robimy test suchego patyczka.

    Lukier:

    Cukier puder dajemy do szklanki i dodajemy po kilka kropel naparu z herbaty, kręcimy łyżeczką jak kogel - mogel, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość polewamy przestudzoną babkę z wierchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować