Babka herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło ucieramy na gładką masę, można mikserem. Jaja wbijamy do miski, dodajemy wanilie z cukrem i ubijamy wszystko na puszystą masę. Z masłem łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i chłodny napar z herbaty, miksujemy i powoli łączymy z masą jajeczną.
2. Formę na babkę smarujemy olejem i posypujemy mąką, wlewamy przygotowaną masę. Babkę pieczemy w 190 C, przez czas ok. 60-70 minut. Zanim babkę wyłączymy robimy test suchego patyczka.
Lukier:
Cukier puder dajemy do szklanki i dodajemy po kilka kropel naparu z herbaty, kręcimy łyżeczką jak kogel - mogel, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość polewamy przestudzoną babkę z wierchu.
Komentarze