Obiad dietetyczny, szybki, łatwy i smaczny. Robi się dużo szybciej niż tradycyjne gołąbki a jest dużo bardziej efektowny. Świetny na ciepłą przekąskę na imprezę. Można podać zamiast tradycyjnej babki na Wielkanoc :).
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 główki średniej kapusty
700 gr mięsa mielonego (u nas z szynki)
2 woreczki ryżu
pół cukinii
pół średniej cebuli
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa
Babka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, podlewamy odrobinę wodą, solimy i dusimy jakieś 15-20 min.
2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie al’dente ok. 10 min.
3. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy. Ścieramy na drobnych oczkach tarki cukinię i też dajemy do mięsa.
4. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy, studzimy i dodajemy do mięsa. Podlewamy to wszystko bulionem.
5. Do blaszki na babkę wkładamy kolejno: podduszoną kapustę, mięso z przyprawami, ryż i znów kapustę.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blaszkę (mi oprócz blaszki wyszło jeszcze 6 kokilek) do piekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu chwilkę chłodzimy. Do blaszki przykładamy duży talerz, obracamy wszystko do góry nogami i lekko naciskamy. Babka powinna odejść sama.
Komentarze