Babka gołąbkowa

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Obiad dietetyczny, szybki, łatwy i smaczny. Robi się dużo szybciej niż tradycyjne gołąbki a jest dużo bardziej efektowny. Świetny na ciepłą przekąskę na imprezę. Można podać zamiast tradycyjnej babki na Wielkanoc :).

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 główki średniej kapusty
    700 gr mięsa mielonego (u nas z szynki)
    2 woreczki ryżu
    pół cukinii
    pół średniej cebuli
    1/2 szklanki bulionu
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Babka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, podlewamy odrobinę wodą, solimy i dusimy jakieś 15-20 min.

    2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie al’dente ok. 10 min.

    3. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy. Ścieramy na drobnych oczkach tarki cukinię i też dajemy do mięsa.

    4. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy, studzimy i dodajemy do mięsa. Podlewamy to wszystko bulionem.

    5. Do blaszki na babkę wkładamy kolejno: podduszoną kapustę, mięso z przyprawami, ryż i znów kapustę.

    6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blaszkę (mi oprócz blaszki wyszło jeszcze 6 kokilek) do piekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu chwilkę chłodzimy. Do blaszki przykładamy duży talerz, obracamy wszystko do góry nogami i lekko naciskamy. Babka powinna odejść sama.

    Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować