Babka gołąbkowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 główka kapusty włoskiej
    • Jajko
    • ½ torebki ryżu ugotowanego
    • 1 marchew
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula
    • 3 ogórki konserwowe
    • 1 sos meksykański w słoiczku
    • 10 dag sera żółtego
    • Sól
    • Papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, dodajemy ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, obraną pokrojoną cebulę oraz ogórki. Dokładnie mieszamy.
  • kapusta 2. Kapustę obgotowujemy, dzielimy na liście i układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki.
  • mięso 3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty, następnie pozostałe mięso i przykrywamy wierzch kapustą.
    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut pod przykryciem.
  • soso 4. Po tym czasie polewamy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Chwilkę zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
  • babka 5. Gotowe.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa gołąbkowa

5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa gołąbkowa

Bilcia Coś innego dla wszystkich fanów gołąbków 50 min

To może cię zainteresować