Gołąbkowa Babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kiedy nie masz czasu na zwijanie tradycyjnych gołąbków lub też chcesz zachwycić swoich gości tradycyjnym daniem w nowej odsłonie, to ten przepis jest dla Ciebie! Taka baba smakuje naprawdę pysznie. Jest tu wszystko to, co w tradycyjnych gołąbkach: ryż, mięso mielone, kapusta, koncentrat pomidorowy, przyprawy... Zatem, do dzieła!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    ryż - ugotowany
    mięso mielone
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    cebula - drobno pokrojona i usmażona
    natka pietruszki - drobno pokrojona (opcjonalnie)
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub inne dowolne)

    Dodatkowo potrzebujemy:
    młodą kapustę - lekko obgotowaną
    masło do wysmarowania formy
    folię aluminiową
    formę od babki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Dania główne Gołąbki

Gołąbkowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na farsz dokładnie ze sobą mieszamy.
    Formę od babki smarujemy masłem.
    Spód i boki wykładamy kapustą.
    Układamy część farszu, na to liść kapusty, znów część farszu i liść kapusty.
    Robimy tyle warstw, ile zmieści się w naszej foremce.
    Na koniec, dokładnie przykrywamy liśćmi kapusty, smarujemy je masłem i nakładamy folię aluminiową, tak by przywierała do boków formy.
    Pieczemy w 160 stopniach około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować