babka czekoladowa z winem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Warta polecenia. Jest puszysta, nie sucha, z wyczuwalną czekoladą a najlepiej w niej smakują rodzynki moczone w winie. Świetnie smakuje jeszcze ciepła popijana zimnym mlekiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    200 g masła + do formy
    100 g cukru pudru
    120 g cukru
    100 g czekolady deserowej
    4 jajka
    łyżka kakao
    1/2 szklanki rodzynek + odrobina mąki
    1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na polewę:
    100 g deserowej czekolady
    3 łyżki mleka
    łyżka rodzynek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Babka czekoladowa z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka czekoladowa z winem przed pieczeniem 1. Tabliczkę czekolady zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto i nadal ubijając dodawać po żółtku. Rodzynki zanurzyć na moment w winie i odcedzić, obtoczyć w mące. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ucierającej się masy. Wlać wino i zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem i rodzynkami. Foremkę na średnią babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto.
  • babka czekoladowa z winem po wyjęciu z foremki 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parą i polać babkę, posypać rodzynkami.

Porady

Czekoladę deserową można zastąpić gorzką. *przepis z książki "Słodki świat Kasi" z moimi małymi zmianami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować