Babka czekoladowa z gruszką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Proste, pyszne ciasto-murzynek, które zawsze się udaje. Łączyłam je już z różnymi owocami i zawsze tak samo dobrze smakuje. Tym razem podałam w formie babki :)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    200g masła
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    3 czubate łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wody
    4 połówki marynowanej gruszki
    różowy lukier do polania
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka czekoladowa z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, wodę oraz kakao umieść w rondelku i zagotuj. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Następnie dołóż żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Na koniec delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Gruszki dokładnie osącz z zalewy i pokrój w kostkę, po czym dodaj do ciasta (gruszki można obtoczyć w mące).
  • 2. Tak przygotowane ciasto przelej do silikonowej formy z kominem (u mnie o śr.22 cm) Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 – 50 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity do środka będzie suchy. Gorące ciasto wyjmij z foremki do przestudzenia, następnie polej lukremi posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować