REKLAMA

Babka twarogowa

wyświetlono: 485 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Babka twarogowa o cytrynowym smaku i aromacie.

opublikowany: 21.01.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Średni

Składniki:

  • 200 g masła
    250 g twarogu półtłustego
    4 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z całej cytryny
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    cukier puder (do posypania)
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Babka twarogowa?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy na gładką masę.
    Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
    Mąkę przesianą przez sito mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
    Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce.
    Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem

Porady

Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, dotyczy to masła, twarogu oraz jajek.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: gotowanietoproste gotowanietoproste

Pomarańczowa Babka Twarogowa

Pyszna i wilgotna baba na Wielkanoc, zachwyci swym smakiem nie jednego ;)

kategoria: Ciasta babki opublikowany: 09.04.2017 | wyświetlono: 2029 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka IMG_20170501_121848

Babka twarogowa

Prosta i szybka do upieczenia babka twarogowa z dodatkiem pomarańczy lub wanilii.

kategoria: Ciasta babki Desery opublikowany: 10.04.2019 | wyświetlono: 1102 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: JustKuchcik P10

Babka twarogowa

Bardzo smaczne pulchne ciacho, lekko wilgotne.

kategoria: Desery opublikowany: 12.07.2013 | wyświetlono: 2125 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE