Babka cytrynowa drożdżowa z automatu

4.49 (167 ocen)

moja pierwsza w życiu drożdżowa babką w dodatku z automatu do chleba

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    10g drożdży instant
    3 żółtka
    jajko
    szczypta soli
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/3 szklanki cukru
    70g masła
    1 łyżeczka aromatu cytrynowego
    sok z 1 cytryny

    polewa:
    tabliczka czekolady mlecznej
    100ml śmietany 30%

    czekoladowe kolorowe drażetki do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka cytrynowa drożdżowa z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, jajko roztrzepać, masło roztopić i ostudzić. Do maszyny włożyć wg kolejności składniki płynne, potem sypkie, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ("dough").
  • 2. Po zakończeniu programu ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 170ºC, do suchego patyczka ok 30-40min. Wyjąć, przestudzić w foremce, a potem wyjąć i studzić na kratce.
  • 3. Zrobić polewę: czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania błyszczącej polewy. Polać babkę i ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować