Babka drożdżowa z automatu

4.47 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Oto przepis na pyszną babkę z bakaliami. Jest delikatna i puszysta uwielbiam ją, zwłaszcza jak jest jeszcze delikatnie ciepła :D. Oczywiście można ją zrobić bez automatu zarabiając wszystkie składniki ręcznie i odstawiając ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • wersje na 3 wielkości

    waga 750g czas 3:15 ( na ogół program 10 w moim Moulinex)

    100 ml mleka
    2 jajka
    160g rozpuszczonego i wystudzonego masła
    1 łyżeczka soli
    70 g cukru
    390 g mąki pszennej
    2 i 1/2 łyżki drożdży suszonych
    40 g migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
    110 g różnego rodzaju rodzynek, żurawiny

    waga 1000g czas 3:20

    120 ml mleka
    3 jajka
    210 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
    1 łyżeczka soli
    90 g cukru
    530 g mąki pszennej
    3 i 1/2 łyżki drożdży suszonych
    50 g migdałów wymieszanych z orzechami laskowymi
    150 g różnego rodzaju rodzynek, żurawina

    waga 1500g czas 3:25

    205 ml mleka
    4 jajka
    250 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    135g cukru
    790g mąki pszennej
    4 łyżki drożdży suszonych
    60 g migdałów wymieszanych z orzechami włoskimi
    170 g różnego rodzaju rodzynek, żurawina
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka drożdżowa z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do formy wkładamy kolejno: roztrzepane jajka, masło, letnie masło, mąkę, cukier, drożdże z boku formy sól. Formę umieszczamy w opiekaczu, wybieramy program 10, wagę ciasta i preferowany poziom zrumienienia skórki. Włączamy i po kilku minutach od wyrabiania po usłyszeniu sygnału dźwiękowego dodajemy bakalie. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z urządzenia i formy studzimy na kratce.
  • 2. W wersji bez maszyny należy dokładnie zarobić wszystkie składniki, aż ciasto będzie ładnie napowietrzone i będzie odchodzić od ręki, następnie dodajemy bakalie i ponownie wyrabiamy. przekładamy do foremki, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Pieczemy w 180 C od 40- 60 minut w zależności od wielkości ciasta. Sprawdzamy patyczkiem.
    Moją upiekłam z II wersji 1000g.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować