Soczysty schab wędzony na herbacie

  • wyświetlono: 3396 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Odkąd zobaczyłam tę metodę przyrządzania mięsa w programie "Rewolucje na talerzu", postanowiłam że kiedyś muszę takiego domowego wędzenia na herbacie wypróbować.

Bernika
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 720min

Składniki

700g schabu bez kości
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka pieprz
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
łyżeczka czerwonej ostrej papryki
łyżeczka estragonu
szczypta mielonej kolendry
łyżka musztardy francuskiej
łyżka suszonej natki pietruszki
łyżka suszonej drobno posiekanej cebuli
3 ząbki czosnku przeciśnięte
- do wędzenia:
z braku herbaty liściastej użyłam 3 torebki herbaty (2 czarne oraz 1 zielona cytrusowa)
łyżeczka cukru
1/4 szklanki ryżu białego
2 ziela angielskie
3 ziela jałowca
3 gałązki rozmarynu
skórka z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Soczysty schab wędzony na herbacie

  • 1. Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, dodać schab i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na noc do lodówki.
  • Soczysty schab wędzony na herbacie2. Przygotowanie woka lub głębokiej patelni do wędzenia. Dno i boki wykłady dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy, skórkę. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalna tackę albo tworzymy coś na szybko w stylu pomysłowego Dobromira, czyli tratwę z patyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby mięso nie dotykało dna.
  • Soczysty schab wędzony na herbacie3. Tak przygotowany wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy mięso i przykrywamy woka pokrywką. sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz.
  • Soczysty schab wędzony na herbacie4. Podgrzewamy woka na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa, ja bałam się że będzie twardy dlatego wędziłam przez 70 minut, potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na 10 minut, niech mięso się wędzi jeszcze chwilę a soki równomiernie rozłożą.
  • 5. Gotowe wyjmujemy i kroimy na plastry. Ostrzegam ze w trakcie krojenia z mięsa wylewa się bardzo dużo soków, pysznego sosu dlatego warto kroić go tak żeby mógł spływać do jakiejś miski.
    Schab można podać na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami. Z sosu po wystygnięciu robi się pyszna galaretka, którą można z przyjemnością posmarować sobie chleb.

Porady

Herbata powinna być liściasta, można dobierać jej smak do smaku mięsa jaki chcemy otrzymac.
PP_08-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Schab z wędzonym serem

Dodane przez: luna19

Schab z wędzonym serem

obiadek pachnący wędzonką

image-28iyd7j

Dodane przez: Kasia_S

Rolada ze schabu na zimno

taka rolada bardzo dobrze smakuje...

Soczysta karkówka na słodko

Dodane przez: edytka89buzka

Soczysta karkówka na słodko

Własny pomysł,ale mega smaczny.

image-068ui2r

Dodane przez: wiesiołek

Zrazy ze schabu z kiełbasą wędzoną

W roli głównej zrazy nadziane kiełbasą...

Schab pieczony na ziemniakach

Dodane przez: Gaździnka warzy

Schab pieczony na ziemniakach

Schab pieczony na ziemniakach szybki...

Schab Pieczony W Wędzonej Papryce

Dodane przez: gotowanietoproste

Schab Pieczony W Wędzonej Papryce

Pyszny schabik na kanapeczki, był...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE