Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Wykwintny i niecodzienny pasztet.

Składniki:

  • 1 kg ugotowany udziec indyczy.
    10 suszonych pomidorków z zalewy oliwnej.
    garstka kaparów z zalewy.
    kilka ziaren marynowanego pieprzu.
    kilka listków świeżej bazylii.
    4 jaja.
    3 łyżki bułki tartej.
    100 g masła + masło do wysmarowania papieru do pieczenia lub blaszki.
    sól.
    pieprz.
    1 łyżka suszonej bazylii.

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i wystudzone mięso wkładam do malaksera. W trakcie rozdrabniania udźca dodaję surowe jajka, roztopione masło sól, pieprz i suszoną bazylią. Gdy mięso uzyska kremową konsystencję przekładam masę do miski i mieszając łączę ją z pociętymi suszonymi pomidorami, listkami świeżej bazylii, bułką tartą i ziarenkami kaparów i kilkoma ziarnami marynowanego zielonego pieprzu.
  • 2. Tak przygotowaną masę przekładam do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pasztet piekę przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce serwuję go". Podałam go ozdobionego kaparami i pomidorkami koktajlowymi, cytryną i do tego był sos czosnkowy. Pasztet pyszny. Zniknał w tempie zastraszajacym

Komentarze

Podobne przepisy