Suszona żurawina świetnie sprawdza się w wypiekach. Nadaje im słodyczy i charakteru, postanowiłam więc dodać ją do muffinek, wyszły pyszne, a dodatkowo wzbogaca je smak pistacji.
Babeczki żurawinowe z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy suche składniki: mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli oraz żurawinę i pistacje.
2.W drugiej misce łączymy rozkłócone jajko, olej, jogurt i aromat. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do foremki (12-14 babeczek) i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
3.Do mascarpone dodajemy kilka kropel aromatu śmietankowego i po łyżce cukru pudru i mieszamy aż do uzyskania gęstego lukru.
4.Wykładamy go na babeczki. Babeczki posypujemy posiekanymi pistacjami i żurawiną.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Komentarze