Babeczki pomarańczowo-żurawinowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczne babeczki na codzień i od święta - dzięki dodatkowi pomarańczy i suszonej żurawiny doskonale się sprawdzą na bożonarodzeniowym stole :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BABECZKI:
    - rozpuszczone i przestudzone masło: 225 gramów
    - cukier: 225 gramów
    - mąka: 225 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - suchy mak: 1 łyżka
    - lekko rozdrobniona suszona żurawina: 100 gramów
    - skórka starta z pomarańczy: 1 łyżka
    LUKIER:
    - cukier puder: 120 gramów
    - świeży sok z pomarańczy: 3 łyżki
    - suchy mak: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki pomarańczowo-żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło. Na koniec dodaj mak i żurawiny. Masę nałóż do papilotek do 2/3 wysokości.
  • 2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe).
  • 3. Przestudź na kratce i udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy. Po wierzchu posyp odrobiną maku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować