Babeczki z orzechami i karmelem

  • wyświetlono: 3464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Chrupiące babeczki na kruchym spodzie, wypełnione masą orzechową i polane pysznym karmelem orzechowym.

Świat Wypieków

Składniki

Składniki na około 15 babeczek o górnej średnicy 6cm.

Kruche ciasto:

125g mąki tortowej
85g zimnego masła
50g cukru pudru
1 zimne jajko

Masa orzechowa:

110g orzechów włoskich
25g cukru
20g cukru pudru
1 jajko

Karmel orzechowy:

12g cukru pudru
1/2 łyżki płynnego miodu
100ml śmietany kremówki
80-100g orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki z orzechami i karmelem

  • 1. Przygotować kruche ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  • 2. Foremki na babeczki CIENKO wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 4-5mm i wycinać kółka o średnicy większej o 1cm niż górna część foremek. Ciasto przełożyć do foremek, delikatnie docisnąć do krawędzi i wyrównać brzegi.
  • 4. Do każdej foremki włożyć papier do pieczenia, wsypać trochę fasolek do obciążenia ciasta i piec przez 10 minut. Następnie wyciągnąć papier z fasolkami i piec jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto stanie się matowe i LEKKO przyrumienione.
  • 5. Przygotować masę orzechową: orzechy zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki orzechów. Wymieszać z cukrem i żółtkiem.
  • 6. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą orzechową.
  • 7. Masę nałożyć do babeczek zostawiając miejsce na karmel.
  • 8. Babeczki wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut uważając, by się nie przypaliły.
  • 9. Orzechy na karmel posiekać.
  • 10. Miód i cukier przełożyć do garnuszka i rozpuścić na niskim ogniu.
  • 11. Śmietanę zagotować.
    Do gotującej się śmietany dodać rozpuszczony cukier z miodem i dokładnie wymieszać.
  • 12. Przez cały czas mieszając gotować masę na małym ogniu aż zgęstnieje. Wtedy dodać orzechy, wymieszać i pogotować jeszcze 1-2 minuty. Należy uważać, by karmel nie zgęstniał za bardzo, gdyż po wystudzeniu zrobi się twardy.
  • 13. Gorący karmel nałożyć na babeczki, wystudzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechykarmelkruche ciastoboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

image-0luscpl

Dodane przez: AgaAga

Sernik jaglany z karmelem, orzechami i czekoladą

Niesamowicie smacznie sernik z...

Babeczki z truskawkami i karmelem

Dodane przez: Dobika

Babeczki z truskawkami i karmelem

Babeczki z pysznym kremem,truskawkami...

image-1l8vqg9

Dodane przez: Apetyczna babeczka

ENGADYŃSKI TORT Z KARMELEM I ORZECHAMI

W ostatnim czasie sporo czytam...

gotowe babeczki

Dodane przez: Magdulka

Babeczki z domowym karmelem

Pamiętacie takie karmelki Werter's...

ryż zapiekany

Dodane przez: Kasja1986

zapiekany ryż z jabłkami, karmelem i orzechami...

Ryż gotowany na mleku z dodatkiem...

image-1as9y3u

Dodane przez: a_sad07

Jaglano-kokosowy sernik z karmelem i orzechami...

Zdrowa i syta alternatywa dla standardowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE