REKLAMA

Babeczki z orzechami i karmelem

wyświetlono: 4294 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Chrupiące babeczki na kruchym spodzie, wypełnione masą orzechową i polane pysznym karmelem orzechowym.

opublikowany: 02.11.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki na około 15 babeczek o górnej średnicy 6cm.

    Kruche ciasto:

    125g mąki tortowej
    85g zimnego masła
    50g cukru pudru
    1 zimne jajko

    Masa orzechowa:

    110g orzechów włoskich
    25g cukru
    20g cukru pudru
    1 jajko

    Karmel orzechowy:

    12g cukru pudru
    1/2 łyżki płynnego miodu
    100ml śmietany kremówki
    80-100g orzechów włoskich
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  • 2. Foremki na babeczki CIENKO wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 4-5mm i wycinać kółka o średnicy większej o 1cm niż górna część foremek. Ciasto przełożyć do foremek, delikatnie docisnąć do krawędzi i wyrównać brzegi.
  • 4. Do każdej foremki włożyć papier do pieczenia, wsypać trochę fasolek do obciążenia ciasta i piec przez 10 minut. Następnie wyciągnąć papier z fasolkami i piec jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto stanie się matowe i LEKKO przyrumienione.
  • 5. Przygotować masę orzechową: orzechy zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki orzechów. Wymieszać z cukrem i żółtkiem.
  • 6. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą orzechową.
  • 7. Masę nałożyć do babeczek zostawiając miejsce na karmel.
  • 8. Babeczki wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut uważając, by się nie przypaliły.
  • 9. Orzechy na karmel posiekać.
  • 10. Miód i cukier przełożyć do garnuszka i rozpuścić na niskim ogniu.
  • 11. Śmietanę zagotować.
    Do gotującej się śmietany dodać rozpuszczony cukier z miodem i dokładnie wymieszać.
  • 12. Przez cały czas mieszając gotować masę na małym ogniu aż zgęstnieje. Wtedy dodać orzechy, wymieszać i pogotować jeszcze 1-2 minuty. Należy uważać, by karmel nie zgęstniał za bardzo, gdyż po wystudzeniu zrobi się twardy.
  • 13. Gorący karmel nałożyć na babeczki, wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Miodownik z orzechami i karmelem

Aromat miodu, chrupkość orzechów, a całość wspaniale uwieńczona słodkim karmelem:)

kategoria: miodownik Desery opublikowany: 02.10.2014 | wyświetlono: 21544 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 3
Dodane przez: Kociołek Iwony ki250x250x

Babeczki z karmelem i orzechami

Rozpływają się w ustach

kategoria: Desery powidła karmel opublikowany: 22.02.2016 | wyświetlono: 817 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Biszkopt z karmelem i orzechami

Kakaowy biszkopt przełożony masą z mascarpone, a na wierzchu słodki karmel i orzechy. Pychota!

kategoria: do kawy Desery opublikowany: 08.09.2014 | wyświetlono: 6328 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE