Babeczki z orzechami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
2.Foremki na babeczki CIENKO wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
3.Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 4-5mm i wycinać kółka o średnicy większej o 1cm niż górna część foremek. Ciasto przełożyć do foremek, delikatnie docisnąć do krawędzi i wyrównać brzegi.
4.Do każdej foremki włożyć papier do pieczenia, wsypać trochę fasolek do obciążenia ciasta i piec przez 10 minut. Następnie wyciągnąć papier z fasolkami i piec jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto stanie się matowe i LEKKO przyrumienione.
5.Przygotować masę orzechową: orzechy zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki orzechów. Wymieszać z cukrem i żółtkiem.
6.Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą orzechową.
7.Masę nałożyć do babeczek zostawiając miejsce na karmel.
8.Babeczki wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut uważając, by się nie przypaliły.
9. Orzechy na karmel posiekać.
10.Miód i cukier przełożyć do garnuszka i rozpuścić na niskim ogniu.
11.Śmietanę zagotować.
Do gotującej się śmietany dodać rozpuszczony cukier z miodem i dokładnie wymieszać.
12.Przez cały czas mieszając gotować masę na małym ogniu aż zgęstnieje. Wtedy dodać orzechy, wymieszać i pogotować jeszcze 1-2 minuty. Należy uważać, by karmel nie zgęstniał za bardzo, gdyż po wystudzeniu zrobi się twardy.
Komentarze