Babeczki z orzechami i karmelem

4.49 (174 ocen)

Chrupiące babeczki na kruchym spodzie, wypełnione masą orzechową i polane pysznym karmelem orzechowym.

Składniki:

  • Składniki na około 15 babeczek o górnej średnicy 6cm.

    Kruche ciasto:

    125g mąki tortowej
    85g zimnego masła
    50g cukru pudru
    1 zimne jajko

    Masa orzechowa:

    110g orzechów włoskich
    25g cukru
    20g cukru pudru
    1 jajko

    Karmel orzechowy:

    12g cukru pudru
    1/2 łyżki płynnego miodu
    100ml śmietany kremówki
    80-100g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Babeczki z orzechami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  • 2. Foremki na babeczki CIENKO wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość mniej więcej 4-5mm i wycinać kółka o średnicy większej o 1cm niż górna część foremek. Ciasto przełożyć do foremek, delikatnie docisnąć do krawędzi i wyrównać brzegi.
  • 4. Do każdej foremki włożyć papier do pieczenia, wsypać trochę fasolek do obciążenia ciasta i piec przez 10 minut. Następnie wyciągnąć papier z fasolkami i piec jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto stanie się matowe i LEKKO przyrumienione.
  • 5. Przygotować masę orzechową: orzechy zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki orzechów. Wymieszać z cukrem i żółtkiem.
  • 6. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą orzechową.
  • 7. Masę nałożyć do babeczek zostawiając miejsce na karmel.
  • 8. Babeczki wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut uważając, by się nie przypaliły.
  • 9. Orzechy na karmel posiekać.
  • 10. Miód i cukier przełożyć do garnuszka i rozpuścić na niskim ogniu.
  • 11. Śmietanę zagotować.
    Do gotującej się śmietany dodać rozpuszczony cukier z miodem i dokładnie wymieszać.
  • 12. Przez cały czas mieszając gotować masę na małym ogniu aż zgęstnieje. Wtedy dodać orzechy, wymieszać i pogotować jeszcze 1-2 minuty. Należy uważać, by karmel nie zgęstniał za bardzo, gdyż po wystudzeniu zrobi się twardy.
  • 13. Gorący karmel nałożyć na babeczki, wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować