Leśny przekładaniec z makiem

  • wyświetlono: 3138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Słodki syrop, którym nasączony jest makowy biszkopt idealnie komponuje się z kwaskowym kremem z owoców leśnych, a galaretka dopełnia całości. Ciasto dużo lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się połączą.

Świat Wypieków

Składniki

Biszkopt:

4 jajka
80g drobnego cukru
100g maku
100g mąki tortowej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)

Krem z owoców leśnych:

250g mrożonych owoców leśnych
ok. 250ml wody
3 żółtka
1 jajko
150g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła

Galaretka:

2 czerwone galaretki
850ml wody

Syrop:

150g cukru
150ml wody
3 łyżki likieru kokosowego (np. Canari)

Dodatkowo:

1-2 łyżki kokosu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Leśny przekładaniec z makiem

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać. Dodać mak i skórkę z cytryny, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wymiarach 19x28cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Wystudzić.
  • 2. Owoce na krem zmiksować blenderem, uzupełnić wodą, aby razem było 500ml. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać trochę płynnych owoców, następnie obie mąki i dobrze zmiksować, aby nie było grudek. Owoce z wodą zagotować, zmniejszyć płomień i intensywnie mieszając dodać masę jajeczną. Cały czas mieszając podgrzewać do zagotowania. Przykryć folią spożywczą i wystudzić.
    Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w zimnej wodzi i wystudzić.
    Cukier na syrop przełożyć do garnuszka, zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Wystudzić i dodać likier.
  • 4. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części tak, aby jedna była grubsza od drugiej. Grubszą część przełożyć z powrotem do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, porządnie nasączyć syropem. Na wierzchu rozsmarować połowę kremu i wyrównać. Na krem wylać tężejącą już galaretkę i wstawić do lodówki. Kiedy galaretka będzie prawie stężała, ale wciąż nieco lepka, ułożyć na niej drugą część biszkoptu i wstawić z powrotem do lodówki, do całkowitego stężenia.
    Biszkopt nasączyć syropem i na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu, obsypać kokosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkakrem budyniowyz krememowoce leśnebiszkopt makowykrem owocowyciasto z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe ciasto

Dodane przez: kuchcik89

Przekładaniec z owocami

Wygląda efektownie, jest proste...

babka z makiem

Dodane przez: klementynka

babka z makiem

Wyszła pyszna: wilgotna, w sam...

rolada z makiem

Dodane przez: BARB

Świąteczna Rolada z makiem

Ciasto z makiem to podstawa świątecznych...

Bułki słodkie z makiem

Dodane przez: celkapatelka

Bułki słodkie z makiem

Są najlepsze.Bardzo szybko znikają...

Sernik z makiem

Dodane przez: Goszka

Sernik z makiem

Wytworny świąteczny seromakowiec....

Bitki z makiem (baletki)

Dodane przez: akrobatka22

Bitki z makiem (baletki)

Bitki z makiem (baletki) - małe...