REKLAMA

Biszkopt z karmelem i orzechami

wyświetlono: 6299 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Kakaowy biszkopt przełożony masą z mascarpone, a na wierzchu słodki karmel i orzechy. Pychota!

opublikowany: 08.09.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • biszkopt: 5 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    masa śmietanowa: 500g serka mascarpone
    200 ml śmietany kremówki
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    masa karmelowa: puszka masy krówkowej
    125g masła
    7 łyżek mleka
    cukier waniliowy
    200 g pokruszonych orzechów włoskich









Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka wyszorować, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.Wciąż ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wmieszać z pianą z białek. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, o wymiarach 25/40 cm. Piec 30 minut w 180 st. Wystudzić, przekroić na dwa placki.
  • masę śmietanową rozsmaruj na biszkopcie 2. Żółtka dwóch jaj ubić dodając cukier. Następnie dodać kremówkę i serek mascarpone. Wszystko połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, i gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając. Połączyć z masą serową i rozsmarować na połowie biszkoptu. Przykryć górnym płatem ciasta.
  • na biszkopcie rozsmaruj karmel 3. Masa karmelowa: na patelni rozpuścić masło, cukier waniliowy i mleko. Wymieszać i połączyć z masą karmelową z puszki. Masę wylać na wierzch biszkoptu i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
  • wierzch posyp orzechami 4. Odstawić do zastygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Miodownik z orzechami i karmelem

Aromat miodu, chrupkość orzechów, a całość wspaniale uwieńczona słodkim karmelem:)

kategoria: miodownik Desery karmel opublikowany: 02.10.2014 | wyświetlono: 21435 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 3
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Biszkopt z pianką i karmelem

Ciasto łączące w sobie kokos, karmel i orzechy :)

kategoria: do kawy Desery biszkopty bita śmietana karmel opublikowany: 01.09.2013 | wyświetlono: 4187 Książki kucharskie: 86 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE