Babka z marcepanem i wiśniami

  • wyświetlono: 758 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tworząc tę babkę, tak naprawdę modyfikowałam przepis na babkę serowo-cytrynową, zamieniając i dodając składniki. Dzięki temu powstał całkiem nowy wypiek o innej strukturze i smaku. Wiśnie świetnie pasują do marcepanu, a skórka cytrynowa idealnie współgra z całością. Babka jest wilgotna, miękka i przepyszna.

Świat Wypieków
  • 12 porcje
  • 90min

Składniki

3 jajka L
200g drobnego cukru
130g masła
250g mąki tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250g kwaśnej śmietany 22%
1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
200g marcepanu
200g wiśni z kompotu

Lukier:

180g cukru pudru
2-3 łyżki kompotu z wiśni
1-2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Babka z marcepanem i wiśniami

  • 1. Marcepan pokroić w kostkę, ułożyć na deseczce wyłożonej folią spożywczą tak, aby kostki się nie skleiły i włożyć do zamrażalnika na min. 60 minut. Wiśnie odsączyć z kompotu i w miarę możliwości osuszyć ręcznikiem papierowym. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
    Jajka utrzeć z cukrem do białości, stopniowo dodawać masło, skórkę z cytryny i wanilię. Zmniejszyć obroty miksera i do masy dodać mąkę w trzech częściach, na przemian ze śmietaną, zaczynając i kończąc na mące. Dodać sok z cytryny. Zamrożony marcepan obtoczyć w mące i dodać do masy. Tak samo zrobić z wiśniami. Delikatnie wymieszać łyżką i całość przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 50-60 minut. Po upieczeniu babkę pozostawić w formie na ok. 30 minut, następnie przełożyć na talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. 100g cukru pudru wymieszać z kompotem z wiśni, dodając tyle kompotu, aby lukier nie był zbyt rzadki. Wystudzoną babkę oblać lukrem. Pozostawić do zastygnięcia. Z reszty cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier biały (również uważać, aby nie był zbyt rzadki) i oblać nim wierzch babki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WielkanocBabka wielkanocnaWiśnielukierwilgotna babkababka cytrynowa

Komentarze

Podobne przepisy

kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Kwaśny rabarbar,słodki marcepan...

Ciasto Herbatniki z rumem i marcepanem

Dodane przez: LucyG

Ciasto Herbatniki z rumem i marcepanem

Coś dla miłośników słodkości i...

image-1ehcx3n

Dodane przez: Alex M

Ciasto ucierane z truskawkami i marcepanem

Bardzo puszyste i łatwe w przygotowaniu...

placek z wiśniami

Dodane przez: justi2401

Kruchy placek z wiśniami i kruszonką

Kruche ciasto z dużą ilością kwaskowych...

sernik z wiśniami

Dodane przez: MałaMi

Sernik z wiśniami i pieprzem

Sernik z wiśniami i pieprzem jest...

ciasto śmietanowe z nutellą i wiśniami

Dodane przez: babka w formie

ciasto śmietanowe z nutellą i wiśniami

Czasem, oprócz Internetu, przeglądam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE