Babka z marcepanem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Tworząc tę babkę, tak naprawdę modyfikowałam przepis na babkę serowo-cytrynową, zamieniając i dodając składniki. Dzięki temu powstał całkiem nowy wypiek o innej strukturze i smaku. Wiśnie świetnie pasują do marcepanu, a skórka cytrynowa idealnie współgra z całością. Babka jest wilgotna, miękka i przepyszna.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 jajka L
    200g drobnego cukru
    130g masła
    250g mąki tortowej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    250g kwaśnej śmietany 22%
    1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    200g marcepanu
    200g wiśni z kompotu

    Lukier:

    180g cukru pudru
    2-3 łyżki kompotu z wiśni
    1-2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Babka z marcepanem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marcepan pokroić w kostkę, ułożyć na deseczce wyłożonej folią spożywczą tak, aby kostki się nie skleiły i włożyć do zamrażalnika na min. 60 minut. Wiśnie odsączyć z kompotu i w miarę możliwości osuszyć ręcznikiem papierowym. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
    Jajka utrzeć z cukrem do białości, stopniowo dodawać masło, skórkę z cytryny i wanilię. Zmniejszyć obroty miksera i do masy dodać mąkę w trzech częściach, na przemian ze śmietaną, zaczynając i kończąc na mące. Dodać sok z cytryny. Zamrożony marcepan obtoczyć w mące i dodać do masy. Tak samo zrobić z wiśniami. Delikatnie wymieszać łyżką i całość przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 50-60 minut. Po upieczeniu babkę pozostawić w formie na ok. 30 minut, następnie przełożyć na talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. 100g cukru pudru wymieszać z kompotem z wiśni, dodając tyle kompotu, aby lukier nie był zbyt rzadki. Wystudzoną babkę oblać lukrem. Pozostawić do zastygnięcia. Z reszty cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier biały (również uważać, aby nie był zbyt rzadki) i oblać nim wierzch babki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować