Babeczki kukurydziane z nadzieniem bakaliowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie babeczki z mąki kukurydzianej z bogatym nadzieniem bakaliowym. Idealne jako przekąska do kawy. Można je zabrać do pracy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kukurydziane:
    3 szklanki mąki kukurydzianej + do podsypania
    ½ szklanki drobnego cukru
    1 kostka margaryny Kasia
    Letnia, przegotowana woda
    Tłuszcz do foremek
    Nadzienie:
    2 duże banany
    ½ szklanki rodzynek sułtanek
    1 szklanka orzechów włoskich
    ½ szklanki orzechów laskowych
    ¾ szklanki dowolnego dżemu(u mnie agrestowy)
    2 łyżki masła
    4 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Babeczki kukurydziane z nadzieniem bakaliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto przenieść na stolnicę, posiekać mąkę z cukrem i tłuszczem. Dodać tyle wody by zagnieść ciasto. Następnie podsypać stolnicę, rozwałkować cienko ciasto. Foremki natłuścić. Wycinać foremką babeczki. Piec 30 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.
    Orzechy podprażyć na suchej patelni, w słoiku otłuc ze skórek. Masło stopić z miodem, dodać orzechy, smażyć całość do całkowitego wchłonięcia masła i miodu przez orzechy.
    Na dno każdej babeczki ułożyć po kilka rodzynek, plaster banana, orzechy. Schłodzić. Dżem podgrzać, małą łyżeczką nakładać do każdej babeczki małą porcję, ponownie schłodzić.

Porady

1. do nadzienia można dodać różne bakalie np, suszone pokrojone migdały, suszone śliwki według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Orzechy Rodzynki Tłuszcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować