Serduszka z bakaliowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżowe serduszka z orzechowo-daktylowo-rodzynkowym nadzieniem. Ich zrobienie to duża frajda dla małych i dużych kucharzy.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - drożdże świeże piekarskie: 20 gramów
    - cukier: 0.25 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - kwaśna śmietana: 3 łyżki
    - mleko: 0.25 szklanki
    - miekkie masło: 2 łyżki

    - orzechy włoskie: 150 gramów
    - cukier brązowy: 50 gramów
    - miód: 2 łyżki
    - daktyle: 6 sztuk
    - rodzynki: 30 gramów
    - śmietana kremówka: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serduszka z bakaliowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzej mleko z masłem. Do ciepłego wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz odrobinę mąki. Wymieszaj. Odstaw aż zaczyn "ruszy"
  • 2. Do mąki dodaj zaczyn, wymieszaj, dodaj jajko oraz śmietanę. Zagniataj elastyczne ciasto. Przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
  • 3. Orzechy, rodzynki, daktyle zmiksuj w melakserze (jeśli nie masz możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodaj cukier, miód, śmietanę. Dobrze wymieszaj.
  • Instrukcja serduszka 4. Ciasto podziel na 8 części. Z każdej zrób kulkę i rozwałkuj na cienki placek. Każdy placek posmaruj nadzieniem, zwiń w rulon. Rulon złóż na pół, natnij, wywiń boki aby stworzyć serduszko.
  • 5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Serduszka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw spore odstępy bo drożdżówki wyrosną. Piecz ok. 15 minut aż nabiorą złotego koloru. Wystudź.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować