Rogaliki drożdżowe z nadzieniem bakaliowym

  • wyświetlono: 188 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zapraszam dzisiaj na drożdżowe rogaliki tym razem z nadzieniem bakaliowym gdzie można znaleźć wiele różnych smaków. Rogaliki te można zapakować na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Magster
  • 30 porcje
  • 120min

Składniki

Ciasto:
30 dag mąki
3 żółtka
3 dag drożdży
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
100 ml mleka
50 ml śmietanki kremówki
10 dag masla

Nadzienie:
1/2 szklanki bakalii: rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone wisnie
1/2 szklanki siekanych orzechów
1/2 mielonych orzechow
100 ml mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki miodu

1 białko

Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem bakaliowym

  • 1. Zaczyn:
    Drożdże wkruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cieplego mleka, utrzeć i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem dodać zaczyn oraz ciepłe mleko i śmietankę oraz mąkę wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ścianek miski. Masło roztopić i ciepłe dodać do ciasta ponownie wyrobić. Naczynie nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie bakaliowe:
    Masło, miód i mleka roztopić dodać posiekane orzechy oraz resztę bakalii, dodać śmietanę, lekko zagotować aż nadzienie zgęstnieje. Żurawinę, rodzynki i wiśnie można wcześniej sparzyć wrzątkiem wtedy będą miękkie. Masę bakaliowe odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na koło posmarować roztrzepanym białkiem, nałożyć cienką warstwą nadzienie i rozsmarować równomiernie. Za pomocą radełka wykrawać trójkąty po czym zwinąć w rulonik zaczynając od szerszej strony. Uformować rogaliki, ułożyć na foremce i posmarować roztrzepanym białkiem. Pozostawić do podrosniecia. Pieczenie ok. 25-35 minut w temp. 170 stopni.
  • 5. Lukier:
    Sok z cytryny utrzeć z cukrem. Lukrem polać rogaliki i odstawić aż lukier nieco zastygnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyDeserciastka drożdżowebakalierogaliki drożdżoweprzekąskacoś do kawyrogaliki z nadzieniem bakaliowym

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe, najlepsze

Dodane przez: beti27

Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

Pyszne, puszyste i bardzo smaczne...

Rogaliki serowe z nadzieniem serowym

Dodane przez: agarybak76

Rogaliki serowe z nadzieniem jabłkowym

Dodatek sera sprawia, że ciasteczka...

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Dodane przez: AnetaJ

Rogaliki drożdżowe z dżemem

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego,...

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Paulla91

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Pyszne, puszyste i bardzo delikatne....

Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem śliwkowo orzechowym

Dodane przez: bienpyt

Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem śliwkowo...

Bardzo delikatne i kruche rogaliki...

rogaliki z nutellą

Dodane przez: Anitka0804

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Pyszne i smaczne rogaliki z nadzieniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE