Zapraszam dzisiaj na drożdżowe rogaliki tym razem z nadzieniem bakaliowym gdzie można znaleźć wiele różnych smaków. Rogaliki te można zapakować na drugie śniadanie lub podwieczorek.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
3 żółtka
3 dag drożdży
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
100 ml mleka
50 ml śmietanki kremówki
10 dag masla
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem bakaliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cieplego mleka, utrzeć i pozostawić do wyrośnięcia.
2.Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem dodać zaczyn oraz ciepłe mleko i śmietankę oraz mąkę wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ścianek miski. Masło roztopić i ciepłe dodać do ciasta ponownie wyrobić. Naczynie nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3.Nadzienie bakaliowe:
Masło, miód i mleka roztopić dodać posiekane orzechy oraz resztę bakalii, dodać śmietanę, lekko zagotować aż nadzienie zgęstnieje. Żurawinę, rodzynki i wiśnie można wcześniej sparzyć wrzątkiem wtedy będą miękkie. Masę bakaliowe odstawić do wystygnięcia.
4.Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na koło posmarować roztrzepanym białkiem, nałożyć cienką warstwą nadzienie i rozsmarować równomiernie. Za pomocą radełka wykrawać trójkąty po czym zwinąć w rulonik zaczynając od szerszej strony. Uformować rogaliki, ułożyć na foremce i posmarować roztrzepanym białkiem. Pozostawić do podrosniecia. Pieczenie ok. 25-35 minut w temp. 170 stopni.
5.Lukier:
Sok z cytryny utrzeć z cukrem. Lukrem polać rogaliki i odstawić aż lukier nieco zastygnie.
Komentarze