Rogaliki drożdżowe z nadzieniem bakaliowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Zapraszam dzisiaj na drożdżowe rogaliki tym razem z nadzieniem bakaliowym gdzie można znaleźć wiele różnych smaków. Rogaliki te można zapakować na drugie śniadanie lub podwieczorek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    3 żółtka
    3 dag drożdży
    15 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    100 ml mleka
    50 ml śmietanki kremówki
    10 dag masla

    Nadzienie:
    1/2 szklanki bakalii: rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone wisnie
    1/2 szklanki siekanych orzechów
    1/2 mielonych orzechow
    100 ml mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu

    1 białko

    Lukier:
    2 łyżki soku z cytryny
    2/3 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem bakaliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Drożdże wkruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cieplego mleka, utrzeć i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem dodać zaczyn oraz ciepłe mleko i śmietankę oraz mąkę wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ścianek miski. Masło roztopić i ciepłe dodać do ciasta ponownie wyrobić. Naczynie nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie bakaliowe:
    Masło, miód i mleka roztopić dodać posiekane orzechy oraz resztę bakalii, dodać śmietanę, lekko zagotować aż nadzienie zgęstnieje. Żurawinę, rodzynki i wiśnie można wcześniej sparzyć wrzątkiem wtedy będą miękkie. Masę bakaliowe odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na koło posmarować roztrzepanym białkiem, nałożyć cienką warstwą nadzienie i rozsmarować równomiernie. Za pomocą radełka wykrawać trójkąty po czym zwinąć w rulonik zaczynając od szerszej strony. Uformować rogaliki, ułożyć na foremce i posmarować roztrzepanym białkiem. Pozostawić do podrosniecia. Pieczenie ok. 25-35 minut w temp. 170 stopni.
  • 5. Lukier:
    Sok z cytryny utrzeć z cukrem. Lukrem polać rogaliki i odstawić aż lukier nieco zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować