Babeczki jak lody

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Babeczki, które z wyglądu przypominają lody. Dzieciaki za nimi szaleją :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 110g masła w temperaturze pokojowej
    80g cukru (można dodać brązowy lub kokosowy)
    110g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
    2 jajka w temperaturze pokojowej
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    12 małych wafelków do lodów z płaskim dnem

    Składniki na krem:
    250g serka mascarpone
    250-300 ml śmietany 30%
    2-3 łyżki cukru pudru (lub wg. smaku)
    kolorowe cukierki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Babeczki jak lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu dodać jajka. Ciastem wypełnić wafelki do 3/4 wysokości (wafelki
    umieścić w formie do pieczenia muffinek) i piec w nagrzanym do 180 stopni
    piekarniku przez ok. 15-20 minut. Zostawić do ostudzenia.

    Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić i dodać do serka.
    Wymieszać. Do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie gwiazdki
    nakładać krem. Wyciskać go na babeczki uważając żeby nie dotykał brzegów
    wafelka (wafelek wtedy zrobi się miękki). Krem można też nałożyć łyżką do lodów. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Udekorować cukierkami lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować