Zupa krem z marchewki i topinambura

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa na jesienne chłody.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula
    200g topinambura
    450g marchewki
    ok. 3g świeżego imbiru
    1-2 g świeżej kurkumy
    2-3 ząbki czosnku
    750ml buliony warzywnego lub wody
    1-2 łyżki wegańskiego naturalnego jogurtu kokosowego lub gęstej części mleczka kokosowego
    sól, pieprz
    sok z cytryny

    2 topinambury na chipsy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z marchewki i topinambura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Topinambury, marchewki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę, smażyć aż zmięknie. Dodać posiekany imbir i kurkumę. Smażyć minutę. Dodać marchewkę i posiekany czosnek. Smażyć razem minutę. Całość zalać bulionem. Gotować na niewielkim ogniu aż warzywa będą miękkie (ok. 15-20 minut). Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie zupę zmiksować na gładko. Dodać jogurt kokosowy. Wymieszać, doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Na chipsy topinambura wyszorować pod bieżącą wodą. Pokroić na cieniutkie plasterki (sprawdzi się w tym znakomicie mandolina do szatkowania kapusty). Plasterki polać lekko olejem i posypać solą. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Zupę podawać z chipsami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować