1 średniej wielkości cebula
200g topinambura
450g marchewki
ok. 3g świeżego imbiru
1-2 g świeżej kurkumy
2-3 ząbki czosnku
750ml buliony warzywnego lub wody
1-2 łyżki wegańskiego naturalnego jogurtu kokosowego lub gęstej części mleczka kokosowego
sól, pieprz
sok z cytryny
Zupa krem z marchewki i topinambura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Topinambury, marchewki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę, smażyć aż zmięknie. Dodać posiekany imbir i kurkumę. Smażyć minutę. Dodać marchewkę i posiekany czosnek. Smażyć razem minutę. Całość zalać bulionem. Gotować na niewielkim ogniu aż warzywa będą miękkie (ok. 15-20 minut). Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie zupę zmiksować na gładko. Dodać jogurt kokosowy. Wymieszać, doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Na chipsy topinambura wyszorować pod bieżącą wodą. Pokroić na cieniutkie plasterki (sprawdzi się w tym znakomicie mandolina do szatkowania kapusty). Plasterki polać lekko olejem i posypać solą. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Zupę podawać z chipsami.
Komentarze