Baba ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Dodatkowo ścieramy 2 cebule. Słonine kroimy w kostkę, topimy na skwarki w połowie topienia dorzucamy pokrojony w kostkę boczek a pod koniec topienia pokrojoną cebulę. Jak cebula się zeszkli zdejmujemy z ognia. Starte ziemniaki oraz cebule odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy krochmal pozostały z odsączenia. Do masy dodajemy mąkę, jajka, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wyrabiamy i dodajemy przestudzoną zawartośc patelni doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 90 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Danie pierwsza klasa
Komentarze