Baba ziemniaczana

5 (171 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Baba ziemniaczana, kugiel, bugaj, pyrczok, kajzer. Znacie jeszcze inne nazwy tego pysznego dania ? Takie danie dwa w jednym. Palce lizać

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    3 cebule
    20dkg boczku wędzonego
    10dkg słoniny
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jaja
    sól
    pieprz
    1 łyżka majeranku
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Baba ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baba ziemniaczana 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Dodatkowo ścieramy 2 cebule. Słonine kroimy w kostkę, topimy na skwarki w połowie topienia dorzucamy pokrojony w kostkę boczek a pod koniec topienia pokrojoną cebulę. Jak cebula się zeszkli zdejmujemy z ognia. Starte ziemniaki oraz cebule odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy krochmal pozostały z odsączenia. Do masy dodajemy mąkę, jajka, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wyrabiamy i dodajemy przestudzoną zawartośc patelni doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 90 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Danie pierwsza klasa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować