Keczup pomidorowo- śliwkowy

4.84 (233 ocen)

Niecodzienne połączenie smaku pomidorów ze śliwkami. Keczup świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy lub jako sos do pulpetów i gołąbków.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów Lima
    1,5 kg śliwek
    2 jabłka
    2 czerwone papryki
    4 duże cebule
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki cukru
    3 łyżki soli
    łyżeczka pieprzu
    łyżeczka słodkiej papryki
    łyżeczka ostrej papryki
    2/3 szklanki octu
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 szklanki wody
    3 liście laurowe
    3 goździki
    3 ziarna pieprzu
Wystaw ocenę:

4.84 (233 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup pomidorowo- śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i jabłka w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki wkładamy do garnka dodajemy 1/2 szklanki wody, liście, ziele , goździki, pieprz i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa zmiękną rozdrabniamy je mikserem lub blenderem na gładką masą. Do sosu dodajemy ocet oraz przyprawy i gotujemy jeszcze około 30 minut. Gorący sos przekładamy do suchych i czystych słoików, zakręcamy zakrętki i pasteryzujemy 10 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem aby się zassały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować