Pikantny sos pomidorowo-warzywny

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealnie gładki sos warzywny, powstały na bazie świeżo wyciśniętego soku warzywnego. Dzięki że powstał z soku warzywnego nie trzeba poświęcać czasu na przecieranie, czy obieranie warzyw.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
    2 jabłka
    4 marchewki
    fenkuł
    2 łodygi selera naciowego
    pasternak
    3 szalotki
    6 papryczek piri piri
    2 papryki czerwone słodkie
    2 cm kawałek imbiru
    2 cm kawałek kurkumy
    łyżeczka soli
    100 ml whisky
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Pikantny sos pomidorowo-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Warzywa kroimy na kawałki, tak by zmieściły się do wyciskarki wolnoobrotowej. Najpierw proponuję wycisnąć sok z pomidorów, a następnie z reszty warzyw. Wyciśnięty sok przelewamy do garnka o grubym i szerokim dnie, dodajemy sól i whisky i gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin, sok powinien odparować o połowę.

    Gorący przelewamy do słoików.

    Po wystudzeniu odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.
    Sos jest idealny do pizzy, kanapek, hamburgerów oraz do zup np. pomidorowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować