Gotowany kurczak jest nie tylko lekkostrawny i dietetyczny, ale może być naprawdę smaczny oraz aromatyczny, a powstały wywar jest po prostu rewelacyjny.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
1 cebula
2-3 marchewki
2-3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
3 łyżeczki domowej vegety (ew. soli; ilość w zależności od ilości wody)
Aromatyczny kurczak gotowany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka włożyć do garnka z wodą i gotować (od momentu zagotowania się wody) przez kilka minut aż powstanie "szum".
Następnie wodę zlać i nalać świeżej.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę w plastry oraz wszystkie przyprawy.
Całość gotować (na niewielkim ogniu) do miękkości mięsa.
(Uważać, aby kurczak się nie rozgotował.)
Przed podaniem z mięsa zdjąć skórę.
Komentarze