Aromatyczne pierniczki

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pachnące orzechami i pomarańczą.

Składniki:

  • ● 25 dag mąki
    ● 6 dag mielonych orzechów włoskich
    ● 10 dag kandyzowanej rozdrobnionej skórki pomarańczowej
    ● 3 łyżeczki przyprawy korzennej
    ● łyżeczka cynamonu
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1/2 łyżeczki sody
    ● 180 ml płynnego miodu
    ● 8,5 dag masła
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Aromatyczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy
    masło. Dodajemy miód,
    studzimy. Mąkę przesiewamy,
    mieszamy z proszkiem
    do pieczenia, sodą, cynamonem
    i przyprawą. Wsypujemy
    orzechy i skórkę
    pomarańczową. Miksujemy
    z masłem. Przykrywamy
    i odstawiamy.
  • 2. Z ciasta formujemy kulki.
    Układamy na wyłożonej papierem
    do pieczenia blasze,
    zachowując odstępy. Spłaszczamy
    i pieczemy ok. 15 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 3. Cukier puder przesiewamy.
    Dodając po 1 łyżce gorącej
    wody, mieszamy. Ciasteczka
    polewamy lukrem, odstawiamy
    do zastygnięc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować