Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na około 25 sztuk:
    500g maki
    200g płynnego miodu
    10g proszku do pieczenia
    200g cukru pudru
    120g masła
    jajko
    3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/swiateczna-mieszanka-piernikowa)
    Do dekoracji:
    lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy)
    żółtko
    posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C.
    Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować