Aromatyczne kąski w chińskim sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne danie w stylu chińskim.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka

    MARYNATA:

    łyżeczka soku z cytryny
    łyżka sosu sojowego
    2 łyżki mleka kokosowego
    2 łyżki oleju
    1/2 czerwonej papryki chilli
    po dużej szczypcie: cynamonu, imbiru, pieprzu
    ząbek czosnku

    SOS:

    2 średnie marchewki
    duża cebula
    pół szklanki pędów bambusa
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    szklanka ketchupu łagodnego
    1,5 szklanki wody
    2 duże grzyby mun
    pieprz, cukier do smaku

    olej
    1,5 szklanki ryżu surowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Aromatyczne kąski w chińskim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka pokroić w małą kostkę. Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej kurczaka i wstawić do lodówki na godzinę. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Marchewkę obrać i zetrzeć w słupki na tarce, cebulę posiekać. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie aby zmiękły i posiekać.
  • 3. Do warzyw dodać pędy bambusa i wszystko razem podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie zalać wodą i ketchupem i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić cukrem i pieprzem do smaku.
  • 4. Na patelni podsmażyć (już bez oleju) zamarynowane mięso do miękkości.
  • 5. Na talerz wyłożyć porcję ryżu, mięsa, polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować