łyżeczka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki oleju
1/2 czerwonej papryki chilli
po dużej szczypcie: cynamonu, imbiru, pieprzu
ząbek czosnku
SOS:
2 średnie marchewki
duża cebula
pół szklanki pędów bambusa
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szklanka ketchupu łagodnego
1,5 szklanki wody
2 duże grzyby mun
pieprz, cukier do smaku
Aromatyczne kąski w chińskim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka pokroić w małą kostkę. Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej kurczaka i wstawić do lodówki na godzinę. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
2.Marchewkę obrać i zetrzeć w słupki na tarce, cebulę posiekać. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie aby zmiękły i posiekać.
3.Do warzyw dodać pędy bambusa i wszystko razem podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie zalać wodą i ketchupem i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić cukrem i pieprzem do smaku.
4.Na patelni podsmażyć (już bez oleju) zamarynowane mięso do miękkości.
Komentarze