Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie

4.51 (156 ocen)

  • 30 min

Upiekłam takie kąski na obiad. Mają bardzo ciekawy posmak. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 duża pierś kurczaka
    1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego
    2 torebki kaszy gryczanej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    10 łyżek pikantnego keczupu

    Składniki robocze:
    1 cebula biała
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka szałwii
    1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
    3 łyżki oleju do smażenia

    Dekoracja:
    świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy na mniejsze kawałki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) - chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty).
    Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 3. Na pozostałym na patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając.
    Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie.
  • 4. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować