PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosiehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/65/9da868e77e8ff092dce87ad4884ecb28e4be26c1.jpeg25601920http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kaski-kurczaka-w-slodko-kwasno-ostrym-sosie
1.
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy na mniejsze kawałki.
2.
Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) - chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty).
Odsączamy z tłuszczu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3.
Na pozostałym na patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając.
Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie.
4.
Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze